Cum calculezi
corect sistemul pluvial la acoperiș?

Scrieți-ne doar numărul de telefon, vă sunăm, vă consultăm și vă propunem soluția potrivită pentru gardul casei dumneavoastră.
RU
RO
Cum calculezi corect sistemul pluvial la acoperiș?
Atunci când vorbim despre acoperișuri, este esențial să ai un sistem de scurgere eficient, care să facă față cantităților mari de apă și să prevină blocajele.

Cum ar fi dacă ai putea calcula singur sistemul de scurgere pentru acoperișul casei tale? Află acum și aici cum poți face acest lucru!

Pasul 1. Dimensiunea sistemului pluvial

Primul pas în calculul unui sistem de scurgere eficient constă în colectarea datelor relevante. Este important să obții informații despre suprafața totală a acoperișului și suprafața pantelor, inclusiv dimensiuni și înclinație. De asemenea, trebuie să iei în considerare condițiile climatice locale, cum ar fi cantitatea medie de precipitații și intensitatea ploilor.


Există două dimensiuni a sistemului pentru preluarea apei de pe acoperiș. Astfel, acesta fiind disponibil în dimensiunile 125/87 și 150/100, este menit să preia apele pluviale, asigurând scurgerea direcționată către sol. Jgheaburile cu diametrul 125 mm se recomandă pentru case mici și mijlocii, iar jgheaburile cu diametrul 150 mm pot fi utilizate și la clădiri industriale, cu o suprafață considerabilă de acoperiș.

125 / 87
150 / 100

Pasul 2. Cârlige

Unul dintre cele mai importante accesorii în montarea unui sistem de scurgere sigur, îl au cârligele. Ele au rolul de fixare, și ca urmare pe ele sunt instalate jgheaburile. Metoda cea mai simplă pentru un calcul exact, i se atribuie căpriorilor. La general distanța de la căprior la căprior este de 0,80 cm, asta fiind soluția perfectă pentru determinarea numărului de cârlige.

cârlige la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct
cârlige la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 3. Jgheaburi, numite în popor “uluce”

Pentru a calcula volumul de apă, trebuie să ții cont de suprafața acoperișului care se va scurge în jgheab și de cantitatea de precipitații medii în zona respectivă. Este important să obții informații despre suprafața acoperișului. Dimensiunea standard a unui jgheab este de 3 m, acesta fiind instalat la o înclinație pentru a nu reține apa. Pentru a afla numărul de jgheaburi este nevoie să împarți lungimea totală a streașinei la lungimea totală a jgheabului, astfel vom obține numărul de elemente necesare. Ele pot fii tăiate cu ajutorul unui foarfece, ce nu deteriorează metalul.

jgheaburile (ulucele) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 4. Brățări jgheab

Rolul brățărilor este prinderea jgheaburilor. Între jgheaburi se lasă un spațiu de 2 mm, protejandu-l de perioada caldă a anului cât și cea rece. Datorită proprietăților sale fizice, metalul se dilată în funcție de timpul de afară. Elasticul din cauciuc, permite cuprinderea sigură și eficientă a jgheaburilor. Determinarea cantității lor se face după numărul de elemente îmbinate prin prindere, spre exemplu pentru 2 jgheaburi va fi nevoie de o brățară.

brățări jgheab (uluc) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct
brățări jgheab (uluc) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 5. Racord, cunoscut sub numele de “leică”

Acesta este folosit pentru a conecta conductele și echipamentele din sistem și pentru a asigura o conexiune sigură și etanșă între ele. Numărul de racorduri este calculat în dependență de suprafața totală de acoperiș. Un racord pentru sistem pluvial cu dimensiunile de 125/87, este în stare să strângă apa de pe o suprafață de aproximativ 50 m2 de acoperiș, chiar și la ploi abundente.

racord jgheab (uluc) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 6. Cot burlan

Cotul burlan este o componentă importantă într-un sistem de scurgere a apei. Acesta are rolul de a direcționa fluxul de apă într-un sistem de evacuare. Pentru fiecare scurgere, avem câte 2 coturi burlan, unul este continuarea racordului, din el pornește prelungitorul burlan de lungimea necesară pentru a ajunge la peretele casei, iar la capătul celălalt, este montat al doilea cot burlan, care direcționează apa deja în burlan.

cot burlan la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 7. Burlan

Burlanul este o componentă esențială a unui sistem de scurgere. Acesta are rolul de a colecta apa sau alte lichide rezultate în urma scurgerii de pe acoperiș. Prima etapă de calcul corect al unui burlan este aflarea înălțimii de la sol până la streașină, de-a lungul peretelui. Sistemul nostru pluvial permite și confecționarea prelungitorului burlan, pe care îl folosești în lungimea necesară de la primul cot burlan până la al doilea cot burlan. Lungimea unui burlan standard este de 3 m, iar pentru prelungitor burlan de 1 m. Spre exemplu: casa cu 1 nivel, cu înălțimea de 4 m, pentru fiecare racord va avea nevoie de un burlan de 3 m și de un prelungitor burlan de 1 m.

burlanele (trubele) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 8. Brățară burlan

Brățările sunt fixate de pereții casei, prinse de fațadă. Pentru a asigura o fixare sigură și solidă, este important să utilizați un număr adecvat de brățări. De obicei, se folosesc mai multe brățări distribuite uniform pe lungimea burlanului pentru a menține stabilitatea și siguranța. Este recomandat, ca un burlan de 3 m lungime, să fie prins de 2 brățări amplasate uniform.


Pasul 9. Cot evacuare

Cotul de evacuare este o componentă esențială a unui sistem de scurgere, deoarece îndeplinește mai multe roluri importante. Redirecționează corect apa la nivelul solului sau colectarea în rezervor extern ori sisteme de canalizare, pentru a evita infiltrațiile în structura clădirii sau trecerea apei în curte, grădină sau în alt spațiu deschis. Este determinat prin numărul total de scurgeri.

cot burlan la burlanele de la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 10. Capac universal

Un capac pentru jgheab este o componentă importantă a unui sistem de scurgere și are mai multe beneficii și funcții esențiale. Are prindere din cauciuc, prevenind daunele împotriva coroziunii, dar în același timp pentru o prindere etanșă, care să nu permită scurgerea apei printre capac și jgheab.

capac la jgheaburile (ulucele) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 11. Colțar exterior și interior

Colțarul interior și exterior al unui sistem de scurgere are rolul de a asigura conexiuni sigure între jgheaburi la unghiurile casei de 90 de grade sau la unghiuri obtuze, cu executarea colțarelor la comandă.

colțar exterior și interior la jgheaburile (ulucele) la sistemul pluvial Roofart din jgheaburi și burlane pentru acoperiș, în Republica Moldova. flix construct

Pasul 12. Culoarea

Alegerea culorii pentru sistem de scurgere poate avea câteva aspecte importante. Culorile alese pentru sistemul de scurgere pot contribui la aspectul general al clădirii. Este recomandat să te consulți cu un specialist în domeniu și să iei în considerare toate aceste aspecte înainte de a face o alegere finală.

Cupru
Zincat
RAL - 9010 Alb
RAL - 9005 Negru
RAL - 8017 Maro
RAL - 8019 Brun
RAL - 7011 Gri
RAL - 6020 Verde
RAL - 3011 Rosu
RAL - 3009 Caramiziu

Pasul 13. Reține!

Nu lăsa ploaia să-ți strice ziua! Nu mai amâna! Contactează-ne pentru a afla cum poți beneficia de soluțiile noastre inovatoare! flix îți oferă soluții de scurgere eficiente și durabile.

Noi, cei de la flix construct construim acoperișuri din țiglă metalică, tablă cutată, șindrilă bituminoasă sau țiglă ceramică.


Doriți mai multe detalii sau o ofertă de preț? Sunați-ne la numărul de telefon 079097529

ALTE ȘTIRI
    ALTE ARTICOLE
      DORIȚI O OFERTĂ BUNĂ DE PREȚ?
      Lăsați-ne datele dumneavoastră de contact, vă sunăm, precizăm detaliile, dacă e necesar venim la fața locului, efectuăm măsurările necesare și vă întocmim o ofertă personalizată pentru acoperișul potrivit.

      Toate acestea le primiți gratuit.